2009. január 23.

A Grizzly medve leírása - kicsit másképp

Köszöntöm a kedves nézőket, Bevera Vera természettudós leírását láthatják itt, az SzES TV műsorán.

Tehát a félelmetes grizzly. A Hawaii szigetein megtalálható, félelmetes, húsz centis magasságával a grizzly túlnőtte a helyi 10m-es óriásuborkapálmákat is. A prérikutyák és a rákok miatt számuk jelentősen megcsappant, Oahun például az 1, 100x100 méterre jutó grizzlyk száma 20 ezerről 20 millióra csökkent.
Hátsó lábaira elérheti a 21 cm-t is, feje kerek, orra 20 méteresre nyúlt, végtagja egy ugrólábból áll, fülei bezárhatóak, szőre a szivárvány színeiben játszik. Fog nélküli szája vízevő életmódra utal, táplálékát, a forrást siklással közelíti meg, majd szájával egybe betapasztja a lyukat, amin a víz kijön, és föltöltődik. Aztán egyenes ívben elrepül. Ez a jelenség már ritka Honolulu környékén, de mikor látszik, akkor is visszafelé repülő télapószánnak nézik.
A grizzlyk hosszú, zöld ormánya az erdőkben néhol alacsny, máshol viszont akár méteres aljnövényzetet alkot.
Nyaranként a nőstény petét rak a hím hátán lévő erszényébe, majd az ott fejlődő, akkor még szárnyas kisbocs átrepül az anyja hátán lévő erszénybe és ott is fejlődik 2 hetes koráig.
Egyesek láttak már grizzlyt Salzburg hegyeiben is. Ezek a ritka példányok azért kerültek olyan messze hazájuktól, mert túl sok vizet engedtek magukba, így az végigvitte őket egy kontinensen.
A grizzlyk önmagukról alakított képét látták. Mivel ők azt hiszik, ilyenek. De nem! És ez FONTOS!!!

Nincsenek megjegyzések: